Kurumsal Tarihçe

Karabük Üniversitesi, 29 Mayıs 2007 tarihli ve 26536 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 5662 sayılı “Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile kurulmuştur. Daha önce Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’ne bağlı olarak Karabük ilinde eğitim faaliyetlerini sürdüren Teknik Eğitim Fakültesi, Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi, Safranbolu Meslek Yüksekokulu, Karabük Meslek Yüksekokulu ve Karabük Sağlık Yüksekokulu’nun adı ve bağlantısı değiştirilmiş, söz konusu fakülte ve yüksekokullar Karabük Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlanmış ve bu kanun kapsamında Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimler Enstitüsü kurularak bu enstitülerde yüksek lisans ve doktora eğitimleri başlamıştır. Batı Karadeniz Bölgesinde, ekonomik ve stratejik olarak etkin bir yörede kurulmuş olan Karabük Üniversitesi; 4 Fakülte, 1 Yüksekokul ve 2 Meslek Yüksekokulu, bünyesinde bulundurduğu 116 akademik, 122 idari personeli ve 4685 öğrencisi ile eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerine başlamıştır. Karabük Üniversitesi kuruluşunun hemen ardından bünyesine eklediği ve yakın gelecekte eklemeyi planladığı yeni birimleri ile bölgesinin ve ülkemizin önde gelen yükseköğretim kurumlarından birisi olmayı, dünyada tanınırlığını arttırmayı hedeflemiştir. Bu bağlamda Karabük Üniversitesi dünyanın en saygın üniversite derecelendirme organizasyonlarından biri olan Times Higher Education (THE) 2020 sıralamasının dünya sıralaması kategorisinde ilk 1000, Türkiye sıralaması kategorisinde ise ilk 10 üniversite arasında yer almıştır. Bu büyük başarıya imza atan Karabük Üniversitesi, Ankara ve İstanbul illeri dışındaki tek üniversitedir. Ayrıca, Karabük Üniversitesi, 2019 yılında Yabancı Dil Öğretiminde dünyanın en prestijli kurumlarından biri olan EAQUALS tarafından onaylanan ilk devlet üniversitesi olmuştur. Üniversitemiz şu anda 16 fakülte, 2 enstitü, 5 yüksekokul, 9 meslek yüksekokulu ve 15 araştırma merkezi; 34’ü yabancı uyruklu olmak üzere 1037 akademik personel, 467 idari personel, 265 sürekli işçi, 32 geçici işçi ve 90 farklı ülkeden 7525 yabancı uyruklu olmak üzere toplam 48300 öğrencisi ile eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.